Tanssi harrastukseksi?

Tanssin maailma on monille täysin tuntematon, ja ennakkoluulot sitä kohtaan ovat tyypillisiä. Baletti on pienille tytöille jotka haluavat olla prinsessoja, lavatanssit vanhuksille maaseudulla, lattaritanssit eivät sovi suomalaiselle lainkaan koska suomalainen lantio ei liiku, ja muut tanssityylit sopivat vain naisille jotka ovat käyneet tanssitunneilla jo pienestä asti. Toisin sanoen tanssia pidetään marginaalisena harrastuksena, joka ei sovi kuin harvalle. Mutta tietysti tanssi sopii kaikille: Keski- ja Latinalaisessa Amerikassa suurin osa ihmisistä tanssii salsaa, sambaa, cumbiaa tai monia muita lattaritansseja aina kun he lähtevät ulos, ja eipä tarvitse katsoa kauas omaan historiaan kun puoliso löydettiin yleensä tanssilattialta lavatansseissa. Joten nykyistä tanssivastaisuutta voi pitää lähinnä poikkeustilana. Monet varmasti nauttisivat tanssimisesta, mutta suomalainen kriittisyys itseä ja muita kohtaan on usein esteenä, samoin kuin häpeä siitä että “ei osaa”. Mutta tanssimaan oppii! Tärkeintä on löytää tanssilaji, josta nauttii, ja positiivinen porukka, jossa voi harjoitella ilman pelkoa ja suorituspaineita. Jos siis haluaa aloittaa tanssin harrastuksena, mitä vaihtoehtoja on?

Zumba, lavis tai muut tanssijumpat

Zumba on hyvä aloituslaji, koska Zumba-tunteja tai niitä vastaavia pidetään joka puolella. Lisäksi tuntien tarkoitus on ennen kaikkea kuntoilu tanssimaisten liikkeiden myötä, joten tunnit ovat helppoja. Tunneilla on myös liikkeitä monen monista eri tanssin muodoista, joten jos Zumbassa käy pitkään oppii lopulta suuren kirjon tanssiliikkeitä. Lisäksi zumba on hauskaa, eikä ole pakko käydä joka tunnilla koska koreografiat oppii saman tien. Zumban kilpailijaksi on noussut kotimainen lavis joka on tanssimaista jumppaa humpan, valssin, jenkan ja rockin tahtiin. Zumbassa nousee yleiskunto, ja liikkuvuus ja tasapaino paranevat.

Aikuisbaletti

Baletti oli ennen laji joka joko aloitettiin lapsena tai ei ollenkaan. Onneksi vihdoin on ymmärretty että aikuinenkin voi oppia ja haluta tanssia balettia, ja aikuisbalettitunnit ovat alkaneet yleistyä. Samaa sukua on barré-fitness tunnit joissa tehdään baletista tuttuja liikkeitä toisen käden levätessä kevyesti tangolla (tai puristaessa sitä sormet valkeina tanssijan meinatessa kaatua).

Kenelle baletti sitten sopii? Baletti on kurinalaista ja samoja liikkeitä hiotaan pitkään mikä sopii perfektionisteille tai ihmisille, joilla on hyvä lihasten hallinta ja jotka nauttivat systemaattisesta treenistä. Baletti sopii aivan yhtä hyvin miehille kuin naisillekin. Baletti on raskasta, ja tuloksena lihakset paranevat, ennen kaikkea ruumiin tukilihakset jotka ovat ryhdin kannalta olennaisia. Myös venyvyys ja tasapaino kehittyvät, ja klassinen musiikki ja kauniit, hitaat liikkeet tuovat esteettistä nautintoa.

Paritanssit

Paritansseissa on mistä valita, ja niiden etu on se että yhä on olemassa tanssilavoja jossa tanssitaitojaan voi käyttää harjoitussalin ulkopuolella. Paritanssien ehdoton valttikortti on niiden sosiaalisuus ja yhteyden luominen toiseen ihmiseen tanssimalla. Ei ihme että entisaikoina puoliso löytyi usein tanssilattialta, niin syvän vaikutuksen voi tehdä tanssiminen toisen kanssa. Paritanssi on myös mainio tapa löytää uusia ystäviä ja käydä ulkona tylsistymättä tai juomatta. Jos kaipaa syvää tunnetta, argentiinalainen tango sopii siihen, fiftarifaneille sopii lindy hop ja jive, lattarimusiikin ja nopeiden rytmien ystäville sopii salsa, ja iskelmän ystävä voi harjoitella valssia, suomalaista tangoa, humppaa ja muita klassikkoja.

Nykytanssi

Nykytanssi on ehkä tansseista vaikein ymmärrettävä, mutta jos sitä kokeilee saattaa jäädä koukkuun. Nykytanssin liikkeet eivät ole tanssillisia perinteisessä mielessä, ja koreografiat saattavat näyttää omituisilta kun niitä näkee ensimmäisen kerran. Jos haluaa saada käsityksen nykytanssista Pina on Wim Wendersin ohjaama tanssidokumentti jossa näytetään Pina Bauschin, yhden tunnetuimman nykytanssin koreografin teoksia. Jos nauttii liikkumisesta itse musiikin eikä pelkän rytmin mukaan, nykytanssissa tuntee liikkeen ja musiikin yhteyden ehkä paremmin kuin missään muussa tyylissä. Nykytanssi on myös vapauttavaa koska liikkeet ovat suuria ja kokonaisvaltaisia, ja tanssiessa voi ilmaista omia tunteita, koska tapa, jolla liikkeet tekee, jättää tilaa omalle ilmaisulle.