Missä surffata ja välineiden valinta

Missä surffata

Jos haluat aloittaa surffauksen, hyvän kunnon ja hyvän uimataidon lisäksi täytyy tietää minne mennä, paljonko se tulee maksamaan ja mitä välineitä tarvitsee. Aloittelijan on tärkeää valita ranta, jossa aallot eivät ole liian voimakkaita tai korkeita, ja missä ei ole esimerkiksi koralleja tai kiviä, joihin voi satuttaa itsensä. Surffaaminen on vaikeaa, joten järkevin tapa aloittaa on mennä kurssille. Euroopassa Ranskan lounaisrannikolla Biarritz tai Lacanau ovat hyviä paikkoja aloittelijoille. Molemmissa on yleensä jonkin tason aaltoja, tarjolla on useita kouluja ja hinnat ovat inhimillisiä. Marokko on hieman kauempana mutta myös erinomainen paikka harjoitella. Kannattaa huomioida että aaltojen määrä ja voimakkuus vaihtelee vuodenajasta toiseen kuten tietysti myös meren lämpötila. Ranskassa surffikoulut ovat kiinni talvella koska ilma ja merivesi ovat kylmiä. Marokossa sen sijaan on tarpeeksi lämmintä surffata myös talvisin. Surffikouluilla on yleensä pakettihinta johon kuuluu pari opetustuntia päivässä sekä laudan ja märkäpuvun vuokra. Uusin ilmiö on surffipuistot joissa voi surffata koneen tekemää aaltoa.

Kuinka valita surffilauta

Tärkein väline on tietysti itse surffilauta, joiden koko, muoto, paksuus ja evien määrä vaihtelee. Totaalisen aloittelijan ei tarvitse huolehtia laudan valinnasta koska aloittelijoille on tarjolla “foamie” -lauta joka on päällystetty tiiviillä vaahtomuovilla. Foemien etu on se että se kelluu erittäin hyvin mikä tekee melomisesta helppoa, ja se pysyy tasapainossa mikä helpottaa kun opettelee nousemaan seisomaan. Foamie on pehmeä ja kevyt joten vaikka toisen aloittelijan lauta osuisi päähän se ei satu. Foamieita on nykyisin eri kokoja joten isokokoisemmallekin löytyy yleensä sopiva. Foamiet ovat halpoja, mutta niiden suorituskyky on erittäin rajattu joten ne sopivat lähinnä siihen että aloittelija surffaa suoraan kohti rantaa. Joten jos aikoo tosissaan opetella surffaamaan kannattaa käyttää surffikoulun foamieita kurssilla, ja kun on oppinut alkeet joko vuokrata tai ostaa funshape- tai hybrid-lauta (joista enemmän alla).

Kun on päässyt vaahtolautavaiheen yli, tarjolla on muutamia eri vaihtoehtoja. Aloittelijan täytyy valita suurehko lauta (longboard, funshape tai hybrid) koska se pysyy paremmin tasapainossa mikä helpottaa melomista ja seisomaan nousua. Parempi surffaaja voi ottaa pienemmän laudan, mutta vain jos aallot sallivat. Pienet, heikot, tai sekavat aallot eivät kannattele lautaa, joten laudan koko riippuu aina siitä millaiset aallot ovat kyseessä. Laudan valintaan vaikuttaa myös surffaajan pituus ja paino. Netistä löytyy laskureita joilla voi testata minkä kokoinen lauta on paras suhteessa omaan kokoon, taitoluokkaan ja aaltoihin joita suunnittelee surffaamansa. Kannattaa myös huomioida että shortboarding ja longboarding ovat kaksi eri surffaustyyliä joihin kannattaa tutustua kun miettii millaiseksi surffaajaksi haluaa tulla. Jos aikoo ostaa oman laudan mutta asuu paikassa missä surffaus ei ole mahdollista, kannattaa pitää mielessä että laudan kuljettaminen on hankalaa. Useimmat lentoyhtiöt laskuttavat vähintään sata euroa laudan kuljettamisesta, joten vuokraaminen on yleensä järkevintä.

Miten pukeutua mereen mennessä

Kun miettii mitä laittaa päälleen huomioon pitää ottaa ensinnäkin meren ja ilman lämpötila. Jos on kylmä (meri n. alle 20 astetta, tosin riippuu tietysti omasta kylmänsietokyvystä), kannattaa pukeutua märkäpukuun joita on eri paksuuksia kylmyyden mukaan. Jos merivesi on oikein kylmää tai rannalla on kauhea tuuli, huppu, hanskat tai saappaat voivat olla myös tarpeen. Jos taas on oikein kuumaa, kannattaa yläosaksi laittaa rash vest (elastinen paita joka suojaa auringolta ja ihon raapiutumiselta lautaa vasten) tai vaan T-paita. Ja kasvoihin ja muualle yhä näkyviin paikkoihin (käsivarret, kaula, korvat) laitetaan tietysti aurinkovoidetta tai sinkkiä jos on oikein polttavaa. Naisten kannattaa harkita tarkkaan pelkissä bikineissä surffaamista koska jos aalloissa on yhtään voimaa, bikinit yleensä vähintään puoliksi tippuvat päältä. Bikinin alaosa pysyy paremmin yllä mutta yläosaksi parempi on jonkin sortin suurempi toppi, ja alle bikinitoppi joka pysyy hyvin paikallaan.